≡ Menu

Znamenitosti Barcelone

Barcelona je drugo največje špansko mesto, hkrati pa je turistično, gospodarsko in politično središče pokrajine Katalonija. 4.5 milijonsko mesto ob obali sredozemskega morja vsako leto privabi vsaj še toliko turistov.

Mešanica moderne in srednjeveške arhitekture, šport, dolge peščene plaže ali kulturne znamenitosti so le del njene ponudbe. Glavna jezika sta katalonščina in španščina, s turisti pa govorijo v angleščini. Po mestu se najlažje premikate z podzemno železnico ali tramvajem.

Največje znamenitosti Barcelone

Barcelonska katedrala (Le Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia) je sedež katalonske nadškofije. Katedrala je bila grajena med 13. in 15. stoletjem na temeljih rimskega templja. Cerkev je lep primer gotske arhitekture. Občudujete lahko izjemen vhodni portal ter vhodno fasado, dovršena je tudi njena notranjost.

Bazilika Svete družine (Basilica de la Sagrada Familia) je mojstrsko delo katalonskega arhitekta Antonija Gaudija. Je ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti Barcelone. Grajena je v mešanem gotskem in art noveau stilu, ponaša pa se z izjemnimi kiparskimi okraski na zunanjih fasadah. Graditi so jo začeli konec 19. stoletja. Izjemni načrti pa Gaudiju žal niso dopustili, da bi dočakal njeno dokončanje. Kako zahteven je ta objekt dokazuje dejstvo, da s pomočjo privatnih donatorjev načrtujejo dokončanje šele po letu 2025.

Grad Montjuïc (Castell de Montjuïc) se nahaja na istoimenskem hribu na JV delu mesta. Do gradu se lahko sprehodite peš, pripeljete z mestnim avtobusom ali pa z gondolo. Utrdba iz 17. stoletja je bila večkrat dograjevana do današnje podobe. V njej se nahaja muzej katalonske zgodovine, del zgradbe pa je namenjen uporabi mestnega sveta. Ob gradu se nahaja botanični vrt ter nekaj manjših čudovitih vrtov, sprehodite pa se lahko po urejenem parku Montjuïc. Vzhodno od parka se nahaja ogromen olimpijski kompleks.

Trg Katalonije (Plaça de Catalunya) je glavni trg v središču Barcelone. Tukaj se stikata dve mestni okrožji z največ znamenitostmi, Barri Gotic in Eixample. Na trgu je več spomenikov, vodometov in manjši park. Pod trgom je največje vozlišče podzemne železnice. Od tukaj najažje potujete v vse konce mesta in nazaj.

La Rambla – je najbolj znamenita ulica v mestu. 1.2km dolga ulica se začne na Trgu Katalonije in vas popelje do pristanišča Vell, kjer se nahaja spomenik Krištofu Kolumbu. Namenjena je samo pešcem in kolesarjem, pa se vseeno ne morete izogniti gneči. Tukaj se namreč nahajajo številni lokali, kavarne, majhne trgovinice ter določeni hoteli in hostli.

Palača Güell (Palau Güell) je znamenita palača v bližini ulice La Rambla, katere avtor je Antoni Gaudi. Zgrajena je bila konec 19. stoletja za industrialca Eusebia Güell-a. Med leti 2004 in 2011 je bila podvržena določenim restavracijskim delom. Turisti lahko danes spet občudujejo razkošno zunanjost in notranjost zgradbe.

Hiša Batlló (Casa Batlló) je še ena izmed umetnin Antonija Gaudija. Občudujete lahko izjemno obnovo nekdanje meščanske hiše v stilu Art Nouveau.

Hiša Milà (Casa Milà ali La Pedrera) je zadnja rezidenčna zgradba, katero je načrtoval izjemni Antoni Gaudi. Prepoznavna je po izrazitih valovitih linijah fasad, prvi podzemni garaži (v začetku 20. stoletja), strešni terasi. Danes je v njej gostijo kulturne in izobraževalne dejavnosti in je odprta za oglede turistov.

Park Güell (Parc Güell) je še eno odličen vidik sodelovanja Eusebia Güell-a in Antonija Gaudi-ja. Gre za preplet vrtov in Gaudijevih arhitekturnih mojstrovin. Občudujete lahko izvirne rešitve mešanice narave in arhitekture. V parku se nahaja tudi manjši muzej, posvečen Gaudiju.

Park Citadela (Parc de la Ciutadella) je znamenit park iz 19. stoletja. V času nastanka je tukaj bila edina zelena površina v mestu. V parku se nahaja palača katalonskega parlamenta, barcelonski živalski vrt, Grad Treh zmajev, večje jezero in čudovito fontano.

Stadion Camp Nou – verjetno eden najbolj znanih nogometnih stadionov širom po svetu. Nahaja se v predelu mesta La Universitad. Z nekaj več kot 99.000 sedeži je to največji stadion v Evropi ter četrti na svetu. Tukaj domuje eden naj trofejnih evropskih nogometnih klubov, FC Barcelona ali po domače Barça. Do leta 2024 načrtujejo obnovo in dogradnjo sedišč do kapacitete 105.000 gledalcev. Kot zanimivost – papež Janez Pavel II. je tukaj maševal pred 125.000 verniki!

Barceloneta (La Barceloneta) je znamenita, 2km dolga peščena plaža, katera se vije od pristanišča Vell pa vse do marine Olimpic. Tukaj se nahajajo številni bari in nočni lokali, tako da je živahno podnevi in zvečer. Naprej od Barcelonete proti SV se nahaja še nekaj manjših, a prav tako zanimivih peščenih plaž.

Ostale znamenitosti: stolp Agbar, nekdanja bolnišnica Sant Pau, muzej Pabla Picassa, muzej regionalne arhitekture Poble Espanyol, cerkev Santa Maria del Mar, slavolok zmage, zabaviščni park Tibidabo…